Milyen tortán is süssön az ember a kedvenc és egyben egyetlen bátyjának utolsó 3-al kezdődő szülinapi bulijára, főleg ha bevásárlással együtt mindössze 4 órája van minderre, és legalább 15 éhes – de semmiképpen nem szomjas - száj várja a szülinapi tortát?
A konyhaszekrény kipakolásának eredményeként egy nagy halom mogyoró került elő: mogyorópehely, törtmogyoró, egészmogyoró, pirított mogyoró, sósmogyoró… akárcsak Gombóc Artúrnál a csokoládék. Pár perces internetes kutakodás és egy nagyobb adag csokibeszerzés után nekiláttam a tortának.
tészta:
20 dkg mogyorópehely (vagy finomra őrölt mogyoró)
34 dkg liszt
1 cs sütőpor
½ tk reszelt szerecsendió
½ tk só
12 dkg vaj
34 dkg cukor
4 tojás sárgája, 6 tojás fehérje
4 dl tej
A tortaformát előkészítettem, kivajaztam, kiliszteztem, sütőt 190 fokra bekapcsoltam.
Egy tálban elkevertem a mogyorópelyhet, a sütőporos liszttel, a szerecsendióval és a sóval. Egy másik tálban kemény habbá vertem a 6 tojásfehérjét, a harmadikban pedig habosra kevertem a vajat a cukorral és a tojás sárgákkal. Ez utóbbihoz több kis adagban hozzákevertem a száraz hozzávalókat az első tálból és a tejet. Végül a fehérjékből vert habot is hozzáforgattam, majd az egészet beleöntöttem a formába és kb. 60-65 perc alatt megsütöttem. Jó tanács: a formát csak akkor vegyük le a tésztáról, ha az már egy kicsit kihűlt, különben jöhet a tészta oldala is vele, ami egy parányit megnehezíti a torta díszítését.
Míg a tészta sült, elkészítettem a világ legegyszerűbb csokikrémjét.
40 dkg magas (60-70%) kakaótartalmú, jó minőségű csokoládé
5 dl tejszín
Ehhez a csokoládét és a tejszínt összeöntöttem, felmelegítettem, és miután a csoki elolvadt, főztem még néhány percig, hogy jó sűrű legyen. Ment a hűtőbe, míg szobahőmérsékletű nem lett és közben 10 percenként kicsit átkevertem. Arra azért figyeljünk, hogy csak annyira hűljön le, hogy még kenhető maradjon.
Amikor a torta kihűlt, három egyforma lapra vágtam, és a felső lap tetejét is addig farigcsáltam, amíg egyenletes nem lett (csak hogy ne legyen púpos a torta). A tortalapokat egymás után vastagon megkentem a krémmel, és egymásra helyeztem őket, végül a torta tetejét és oldalát is bekentem, de ezt először csak vékonyan. Pár percre a hűtőbe tettem, amíg a csokikrém teljesen megdermedt rajta, és ezt kentem be vastagon a maradék krémmel. Azt mondják, így szebben el lehet kenni a masszát, de bevallom, rajtam csak egy glettelésben, festésben jártas szakember keze segíthetett. :)
Díszítés
Pirított tört mogyorót szórtam a tetejére, és egész mogyoróval töltött bronzszínű csoki golyókkal díszítettem. Egészen pasis külseje lett. Indulásig hűtőbe tettem.