Ízek és illatok a Balaton körül.

2014.01.23. 08:44 BalatonÍzlelő

Füred új bisztrója, a Sparhelt

Bisztró-láz terjed már a Balaton környékén is. 2013 augusztusában Balatonfüred központjában nyílt meg a Bistro Sparhelt, és Vonyarcvashegyen is gőzerővel készülnek a Bock Bisztró Balaton 2014. február végi nyitására.

Több bisztró nem is lenne akkora baj a Balaton környékén, hiszen szükség van több egyszerű, friss, finom, olcsó ételt kínáló étteremre, de lassan minden vendéglátó egység bisztrónak nevezi magát. A francia gasztronómiában azonban egészen mást jelent ez a szó, mint itthon. Ott az egyszerű külcsínnel és az olcsó, házias konyhájukról híres éttermeket nevezik így, míg hazánkban inkább a divatos, a modern belsőépítészeti irányokat követő, látványkonyhás, magasabb árfekvésű helyeket takarja ez a név.

A füredi Bistro Sparheltbe a karácsonyi ünnepek környékén látogattunk el. Az étterem külseje egyértelműen több mint egy bisztró. Érezhető, hogy nem kevés pénzt és energiát fordítottak a belső design kialakítására. Alapvetően tetszik is a hangulat, egyszerű is, szép is, mégis egy kissé unalmas már ez a provance-i falusi stílus a krétatáblára írt menüsorral, a nyers színekkel, az IKEA-ból és a BUTLERS-ből beszerzett bútorokkal, kicsit régiesnek, kopottasnak tűnő kerámia tálakkal, sótartóval vagy poharakkal. A fokhagyma krémlevest pl. egy zománcozottnak tűnő bögrében szolgálták fel – én is imádta ilyenből inni a kakaót gyermekkoromban nagymamánál -, kissé csalódás volt, amikor megérintve kiderült, hogy a látszat ellenére ez is csak egy kerámia bögre.

vegleges1_1.jpg

A bisztrók ismérve az is – és talán éppen ettől olcsóbbak is -, hogy szezonális és helyi alapanyagokat használnak, olyanokat, amiket éppen a reggeli piacon sikerül beszerezni. Az étlapra jellemzően egyszerű pástétomok, levesek, krémlevesek, egyben sütött, vagy szeletelt húsok kerülnek. A Sparhelt étlapján is megtalálható voltak a hasonló fogások, volt sütőtök, cékla, káposzta; de mit keres az étlapon ilyenkor a lecsó? (Konfitált tarja káposztás canelloni friss lecsóval) Főleg a „friss”? Kivételesen jobban örülnék egy nyáron eltett ízes lecsónak…

Az ebédet a séf ajándékával kezdtük: csicsóka krémlevessel juhtúrós pralinéval. A kis kávéspohár leves nagyon ínycsiklandó látványt nyújtott, érdekes, de finom ízvilággal.

Előételnek kacsamáj pástétomot választottunk szarvas gombás vajjal és baguettel, illetve egy fokhagyma krémlevest. Mindkettő nagyon finom volt, csak a pástétomhoz kínált bagettel volt némi problémánk: a pástétom adagjához kevés volt, de kényelmesen, szépen enni, túl nagy (nem véletlenül szeletelik fel ezeket más éttermekben). Azért megoldottuk… :)

vegleges.jpg

Főételünk báránycsülök volt pattogatott kukoricakrémmel és túrógombóccal, valamint csirkemell szarvasgombával és francia burgonyával. Előbbi első osztályúra sikerült: nem volt kiszárítva, szaftos és ízes volt. A csirkemellnek ezzel szemben nem volt sok íze, a francia burgonya pedig csak néhány – szintén ízetlen – pirított burgonyakarikát jelentett, sajnos nyomokban sem volt felfedezhető eredeti változata.

A főétel végére már teljesen jóllaktunk, de a sürgő-forgó pincérek által elég gyakran felszolgált máglyarakás látványa meghozta kedvünket a desszerthez. Az egyszerű, mégis zseniális sütemény mellé becsempésztek egy kis rafinériát: a kísérő fagyasztott forralt bor szenzációs ötletnek bizonyult!

Összességében egészen érdekes „bisztró” lett a Sparhelt, a desszert miatt mindenképpen visszatérünk!

Bistro Sparhelt

Balatonfüred, Szent István tér 7.

87/ 950 406

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balatonizlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr965777624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A bejegyzés trackback címe:

https://balatonizlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr955777624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása