Hozzávalók
a nudlihoz:
4 közepes cékla
2-3 közepes krumpli
liszt, amennyit felvesz (kb. 25-30 dkg)
1 nagyobb, vagy 2 kisebb tojás
a szószoz:
kisebb csokor zsálya
egy-két gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
érett sajt
A céklát 200C-os sütőben, héjastul, alufóliába bugyolálva megsütöttem, a krumplit héjában megfőztem, majd megpucoltam és krumplinyomóval áttörtem mindkettőt. Hozzáütöttem a tojást, sóztam, és gyúródeszkán hozzáadtam annyi lisztet, hogy már nem ragadt sem a deszkához, sem a kezemhez, de azért még lágy, könnyen formálható maradt.
Csíkokat sodortam, nudlikat szaggattam, a nudlikba villa hátával kis barázdákat nyomkodtam, hogy a vajas szósz megüljön bennük.
Egy serpenyőben felolvasztottam a vajat, beledobtam az egész fokhagymát, és addig pirítottam, amíg a fokhagyma megízesítette a vajat. Hozzáadtam az aprított zsályát, de ezt már csak addig pirítottam, hogy a frissessége megmaradjon.
A nudlikat bő, sós vízben addig főztem, amíg a felszínre úsztak, végül átforgattam őket a vajas zsályás szószba.
Frissen őrölt borsot és egy kis hűtőben felejtett, jól megérett Tekeresvölgyi natúr sajtot szórtam rá.