Ahogy megígértem, teszteljük a balatoni csárdákat. Íme az első.
Már sötétedett, amikor megérkeztünk Bándra az Udvarház csárdába. Belépve az udvarba, igazi csárdahangulat fogadott minket: hosszú asztalok a hatalmas diófa alatt, muskátlik régi kilyukadt piros lábasokban, és egy felénk szaladó puli kölyök, aki rögtön be is kísért minket a házba.
A hangulat bent is épp olyan volt, mint kint. Mint minden csárdában, itt is vannak régi vasalók, mozsarak és darálók, mégsem érzi úgy az ember, mintha egy népművészeti kiállítást nézne meg. A fehérre meszelt falak, a vaskos fa asztalok és padok, a fehér abroszok és a teríték is mind egyszerű, semmi flinc-flanc, a vendégfogadás pedig kifejezetten barátságos és kedves.
A gyúródeszkára írt „Falnivalók” választéka nem túl széles (összesen 15 étel), de így is nehéz a választás. Az ételek nem túl bonyolultak, csupa házias, nem épp karcsúsító finomság: Imre bátyó kőrözöttje, birkapörkölt, csülök, tarja, oldalas, no és a szomszédasszony pitéje.
A múltkori félresikerült bablevesem után gyorsan kértem is egy újabbat, legyen összehasonlítási alap… És jól döntöttem, a leves tele volt csülökhússal és zöldséggel, de a gulyásleves sem volt különb. Az 1100 forintos leves áráért egy hatalmas bográccsal kaptunk, amitől szinte már jól is laktunk.
De aztán megszólalt a kolomp, és jöttek a főételek, amelyeknek nem lehetett ellenállni: oldalas és birkapörkölt. Az oldalas omlós, fűszeres, a pörkölt szaftos, sűrű. Még a savanyúság is isteni volt, az almapaprika és a kovászos uborka szintén házilag készül itt.
Összességében egy tisztességes paraszti konyhát és igazi falusi jóltartást kaptunk.
8443 Bánd, Petőfi út 2.
+36 88 272424
info@lovascsarda.hu
Alexandra étterem-kalauz 2010 - Az év csárdája
BALATON 2013 Gasztronómiai útikalauz TOP 5 legjobb csárda kategóriában 2. hely
hétfőn zárva