Ízek és illatok a Balaton körül.

2013.12.02. 14:38 BalatonÍzlelő

Vasárnap délutáni bűnözés - csokis diós körtetorta

Címkék: recept

A hétvégén a piac tele volt még szebbnél szebb körtékkel, édesanyámtól pedig kaptam egy nagy adag friss diót, ráadásul ez a kettő együtt csak úgy kívánta a csokit, és az egyik kedvenc téli fűszeremet, a tonkababot.

Lett belőle egy torta. Éppen vasárnap délutánra való.

4_2.jpg

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 24 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 1-2 ek hideg víz
  • a sütéshez száraz bab, nálam éppen lencse

a töltelékhez:

  • 5 db körte
  • kevés citromlé
  • 6 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 60 ml feketekávé
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • 6 dkg apróra vágott dió
  • 4 kicsi tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 1 púpos teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • egy kisebb tonkabab

A lisztet, a sót és a hideg vajat összemorzsoltam, hozzákevertem a cukrot, majd a tojást és 1 evőkanál hideg vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrtam, nekem még kellett egy pici víz hozzá. Fóliába csomagolva hűtőbe tettem pihenni míg a sütő felmelegedett. A hűtőből kivettem a tésztát, majd piteforma méretűre kinyújtottam, és kibéleltem vele a formát (ez az adag egy 26 cm-es formára elég). Sütőpapírt tettem bele, és erre raktam a lencsét nehezéknek, hogy a tészta sütés közben ne púposodjon fel. 180 fokon (légkeveréssel) 15 percig elősüttötem.

A körtéket meghámoztam, kivágtam a magházát és negyedeltem. Citromleves vízben pár percig főztem a körtét, majd leszűrtem és hideg vizet engedtem rá, hogy tovább már ne puhuljon – úgy jó, ha nem fő teljesen szét. A csokoládét összetörtem kis darabokra és a forró kávéval simára kevertem. A diót száraz serpenyőben megpirítottam és apróra vágtam. Miután kicsit lehűlt a csokoládé, belekevertem a cukrot, a vanília-kivonatot, és a reszelt tonkababot, majd egyenként hozzáadtam a tojásokat. Végül belekeverem a sütőporos lisztet és a pirított, darabolt diót. Az elősütött és kihűlt tésztáról leszedem a lencsét és a sütőpapírt, szép sorban rápakoltam a körtéket, arra pedig ráöntöttem a csokoládés tésztát. Az egészet 140 fokon kb. 45 perc alatt készre sütöttem. A táblából maradt csokit vízgőz felett megolvasztottam és meglocsoltam vele a kihűlt sütit.

3_5.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balatonizlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr955671376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A bejegyzés trackback címe:

https://balatonizlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr335671376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása