Magyarországon rendes carbonara spagettit még a saját konyhámon kívül talán sehol sem ettem. Az éttermekben kapható tejszínes gépsonkás verzióval pedig még a világból is ki lehet kergetni…
Szerintem, ha már magyarosítjuk, kezdjük az alapanyagoknál.
- 200 g Káptalantóti Mangalica füstölt toka szalonna / füstölt comb / füstölt tarja
- 150 g Tekeresvölgyi hosszan érlelet tehén sajt (most éppen füstölt bazsalikomos volt otthon, de egy 8 hónapos natúr sajttal is kipróbálnám :))
- 4 tojássárgája (mivel a tojást csak a forró tészta fogja megfőzni, nem árt, ha tudod, honnan van a tojás, amit használsz) és 1 egész tojás
- 350 g spagetti
- só, bors, szerecsendió
A tokaszalonnát, vagy bármilyen húsos szalonnát, zsírosabb füstölt sonkát felvágjuk kis kockákra, és egy serpenyőben megpirítjuk (ha elég zsíros, nem kell hozzá plusz zsiradék). A tésztát a szokásosnál kevésbé sós vízben megfőzzük. Közben egy mély, hőálló tálban tesszük a szétválasztott tojások sárgáját, és az egész tojást. Felverjük, majd hozzá reszeljük a sajtot, belekeverjük fűszereket (most se tegyünk túl sok sót, a szalonna ezt pótolja), végül a langyosra hűlt szalonnát is. Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük. A főzővízből egy merőkanállal teszünk a tojásos keverékhez és gyorsan elkeverjük, ezzel felmelegítve a szószt. A langyos szószhoz keverjük hozzá a forró tésztát, így a rántotta helyett a tojásos massza egy sűrű, lágy, krémes bevonatot fog képezni a tésztán.
Figyelem, frissen az igazi, melegíteni nem érdemes!