Ízek és illatok a Balaton körül.

2014.07.14. 12:10 BalatonÍzlelő

Szénégető spagetti „balatoni” módra

Címkék: recept

Magyarországon rendes carbonara spagettit még a saját konyhámon kívül talán sehol sem ettem. Az éttermekben kapható tejszínes gépsonkás verzióval pedig még a világból is ki lehet kergetni…

Szerintem, ha már magyarosítjuk, kezdjük az alapanyagoknál.

  • 200 g Káptalantóti Mangalica füstölt toka szalonna / füstölt comb / füstölt tarja
  • 150 g Tekeresvölgyi hosszan érlelet tehén sajt (most éppen füstölt bazsalikomos volt otthon, de egy 8 hónapos natúr sajttal is kipróbálnám :))
  • 4 tojássárgája (mivel a tojást csak a forró tészta fogja megfőzni, nem árt, ha tudod, honnan van a tojás, amit használsz) és 1 egész tojás
  • 350 g spagetti
  • só, bors, szerecsendió

A tokaszalonnát, vagy bármilyen húsos szalonnát, zsírosabb füstölt sonkát felvágjuk kis kockákra, és egy serpenyőben megpirítjuk (ha elég zsíros, nem kell hozzá plusz zsiradék). A tésztát a szokásosnál kevésbé sós vízben megfőzzük. Közben egy mély, hőálló tálban tesszük a szétválasztott tojások sárgáját, és az egész tojást. Felverjük, majd hozzá reszeljük a sajtot, belekeverjük fűszereket (most se tegyünk túl sok sót, a szalonna ezt pótolja), végül a langyosra hűlt szalonnát is. Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük. A főzővízből egy merőkanállal teszünk a tojásos keverékhez és gyorsan elkeverjük, ezzel felmelegítve a szószt. A langyos szószhoz keverjük hozzá a forró tésztát, így a rántotta helyett a tojásos massza egy sűrű, lágy, krémes bevonatot fog képezni a tésztán.

Figyelem, frissen az igazi, melegíteni nem érdemes!

carbonara.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balatonizlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr656507185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A bejegyzés trackback címe:

https://balatonizlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr786507185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása