Beértek az első fügék. Cserszegtomajról kaptam egy nagy tállal, nem is bírtam ki, hogy ne dobjak össze valamit belőle este egy pohár bor mellé.
2 személyre:
2 füge
15-20 dkg sajt (nálam Tekeresvölgyi zöldpesztós érlelt sajt)
2 kiskanál méz
2 szem dió
egy kis BIOGOLD fokhagymás fűszerolaj
Szufléformát kikentem a fokhagymás fűszerolajjal, a sajtot kis darabokban belehalmoztam, rászórtam a kézben nagyobbra morzsolt diót, meglocsoltam mézzel, ráhelyeztem a félbevágott fügéket és 200 °C-on 15 perc alatt megsütöttem.
Nagyon jól passzolt a Gergely Borház intenzíven illatos és zamatos cserszegi fűszereséhez. Tudtátok, hogy a cserszegi fűszeres fajta Bakonyi Károly szőlőnemesítő nemesítési munkájának eredményeként született meg 1960-ban Cserszegtomajon? Karcsi bácsi az Irsai Olivér és a Tramini szőlőfajták keresztezéséből alkotta meg ezt az illatos, zamatos, kellemes savtartalmú, harmonikus bort adó fajtát.