Bánd után Balatonfüredre látogattunk el, az idei nyáron a gasztroblogok és közösségi oldalak egyik legnépszerűbb csárdájába, a Baricskába.
A Baricska csárda a 71-es úton Tihany felé haladva, a benzinkút előtt felkanyarodva a dombra, egy szőlőbirtok mellett helyezkedik el. A vadszőlővel fedett terasz nagyon hangulatos, és – az impozánsnak nem mondható Marina Hotelt leszámítva – a kilátás is egészen szép.
A csárda már a XIX. század elejétől működik, 2013 nyarára a veszprémi Chianti étterem üzemeltetői nyitották újra, akik „azt a célt tűzték maguk elé, hogy e vendéglátóhely legyen a gasztronómia, a borkultúra, s a kultúra egy olyan szentélye, amely hirdeti a környékbeli borászatok és magyar ételkészítés hagyományait, hírnevét.” Akárcsak a Chiantiban, itt is Ruprecht László az executive chef.
A Chianti étteremről csupa jót olvastam, hallottam, de az első látogatásom alkalmával nem nyertek meg maguknak. Így bevallom őszintén, amikor megtudtam, hogy a Baricska csárda tulajdonosa is a „Chianti Team”, kicsit félve indultam el. Szerencsére, teljesen feleslegesen.
A csárda-hangulathoz nélkülözhetetlen elemek itt sem maradnak el: talicskába ültetett muskátlik, faasztalok fehér abrosszal, fehérre meszelt falak és persze cigányzene; mindez azért nagyon barátságos, kedves kivitelben.
Nagyon nem szeretem azokat a csárdákat (és más éttermeket sem), ahol az étlap 10, akár 20 oldalon keresztül sorolja fel a választékot. Egyáltalán nem hihető, hogy mindezt ugyanolyan jó minőségben, frissen készítik el. A Baricskában alig van több 10 előételnél – beleértve a leveseket is - és 10 főételnél, mégis mindegyik fogással percekig lehet szemezgetni a végső választás előtt.
A húsleves mindennek az alapja, így ettünk tyúkhúslevest házi tésztával, zöldségekkel és szárnyaspástétommal, a nyári melegre való tekintettel pedig hideg kovászosuborka-krémlevest, kapros zsendicével. A húsleves egy kis erőt még elbírt volna, de ezt leszámítva semmiben nem találtunk kifogást.
A Chiantiban ért petrezselyemszószos rémálom után a fogasfilét vajas burgonyapürével, petrezselyemszósszal most kihagytam, helyette a napi ajánlatban szerepelő rántott pontypatkót választottam krumplisalátával. Bár hihetetlennek hangzik, de nagyon sok helyen ezt az egyszerű fogást is képesek ehetetlenné tenni. Itt mennyei volt, csakúgy, mint a vadas nyúlcomb petrezselymes zsemlegombóccal – bár egy picit több vadas mártás elfért volna mellette.
A Chiantis élmények után a túrógombóccal azért megpróbálkoztunk, és szerencsére nem emlékeztetett az ott kapott száraz testvérére.
Mindenképpen plusz pont jár a sok balatoni borért és balatoni házi szörpökért is!
8230 Balatonfüred, Baricska dűlő
Asztalfoglalás: (+36) 87 950 738
Email: info@baricska.hu
BALATON 2013 Gasztronómiai útikalauz TOP 5 legjobb csárda kategóriában 1. hely
hétfőn, kedden zárva