Amikor a déli partiak a Kistücsökben ebédelnek, az északi partiak a köveskáli Kővirágban teszik ugyanezt. A két étterem hangulata, stílusa, konyhája egészen eltérő, egy dologban azonban biztosan azonosak: a Balaton legfelkapottabb éttermei közé tartoznak.
Mi is több alkalommal jártunk már a Kővirágban, nem véletlenül! Talán nem tökéletes, és az internetes blogokat olvasva sokaknak volt negatív tapasztalata (megjegyzem, nekünk soha), de az biztos, hogy kevés – szerencsére egyre több – a hozzá hasonló jó hely a Balaton környékén.
A káli medencében könnyű szép környezetet találni egy étteremnek, és ez a Kővirág esetében is így van. Bár panoráma nincs, hiszen egy eldugott kis utca parasztházában és annak belső kertjében került kialakításra az étterem, a hely hangulata mindenkit elvarázsol. A tulajdonos szombathelyi házaspár a tájra jellemző stílust megőrizve, nagy igényességgel, odafigyeléssel alakították ki ezt a barátságos, családias éttermet.
Konyhájuk alapvetően magyaros jellegű, sok nemzetközi beütéssel, folyamatosan frissülő, szezonális választékkal, helyi alapanyagokkal. A fogások egy része a tradicionális családi magyar konyha kedvenceit sorakoztatja fel (csirkepaprikás és túrógombóc), de jelentős részük készül valamelyik szezonális alapanyagból (pl. medvehagymás dödölle, bundázott bodza) – ennek megfelelően az étlap is akár hétről hétre változik. Láthatóan sokat kísérleteznek az ízekkel, helyi alapanyagokkal, nem is sikertelenül. Az adagok nem óriásiak, de a desszert végére egyáltalán nem marad éhes az ember.
Az étterem kifejezetten családbarát: az udvaron kis játszótér, a női mosdóban pelenkázó van elhelyezve, felszerelve minden szükséges dologgal.
Azért itt sem tökéletes az élet: a kiszolgálás stílusán még itt is lehet csiszolni. A személyzet kissé mogorva, kedvtelen, nem közölnek túl sok információt (például még soha nem ajánlottak semmit), ha pedig kérdez az ember, a pincér általában unottan, kissé talán flegmán válaszol.
Ha ide látogatunk, két dologra feltétlenül készüljünk fel: az étterem csak szezonálisan tart nyitva, így a nyitvatartási időt érdemes előre ellenőrizni; valamint kizárólag jól megtömött pénztárcával induljunk el, az étteremben ugyanis nem lehet bankkártyával fizetni, és a faluban sincs bankautomata!
Kővirág Panzió és Étterem
8274 Köveskál Fő út 9/a
+36 20 568 47 24